Як виїхати з тимчасoво окупованих територій та отримати соціальну допомогу

 Про ці та інші проблеми йшлося під час прес-дня членів уряду та керівників центральних органів влади, що відбувався у клубі Кабінету Міністрів.

Міжвідомчий координаційний штаб, що діє на базі Державної служби з надзвичайних ситуацій в цілодобовому режимі, гарантує соціальне забезпечення громадян, які переміщуються з районів проведення АТО.
У цьому під час брифінгу запевнив голова ДСНС Сергій Бочковський. «Людина, яка прагне виїхати з небезпечної території, повинна звернутися до регіональних штабів ДСНС України, де вона може отримати всю необхідну допомогу. В першу чергу це консультація у психолога та медична допомога, далі — реєстрація та обрання тимчасового місця проживання. У кожному штабі працюють соціальні працівники, які допоможуть визначитися з регіоном та організувати безплатне транспортування до обраного міста. Також людина може одразу обрати місце працевлаштування та оформити весь соціальний пакет — пенсійні виплати, пільги тощо. Знайти місцезнаходження штабів досить легко: зазвичай вони розміщуються або на залізничних вокзалах обласних центрів, або в приміщеннях головних управлінь та управлінь ДСНС України. Крім того, людина може зателефонувати за коротким номером «101» та дізнатися всю необхідну інформацію», — повідомив С. Бочковський.
За його словами, регіональні штаби спільно з представниками місцевої влади продовжують пошук додаткових приміщень для розміщення тимчасових переселенців. 
На цей час уже визначено 1 тисячу 76 об’єктів, в яких можливе розміщення майже 15 тисяч 122 осіб. 
Крім того, на території Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей тривають роботи з розгортання стаціонарних транзитних містечок із будинків модульного типу.
Водночас голова рятувальної служби зазначив, що гуманітарна допомога не тільки надається переміщеним особам, а й постійно до-
правляється мешканцям сходу України. «На цей час ми вже доправили понад 1,5 тисячі тонн гуманітарного вантажу. Це продукти харчування, дитяче харчування, речі першої необхідності, медикаменти та медичне обладнання. Крім того, уряд виділив 10 мільйонів гривень для забезпечення населення, яке проживає на територіях проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях. На виділені з держбюджету кошти ми вже закупили і доправили до Маріуполя, Краматорська Донецької області та Сєверодонецька Луганської області 311 тонн гуманітарної допомоги та найближчим часом плануємо доправити ще близько 60 тонн», — зазначив він. С. Бочковський також повідомив, що для забезпечення тимчасового проживання вимушених переселенців уряд виділить ще майже 16 мільйонів гривень.
Минулого тижня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про те, що з 
1 грудня 2014 року всі соціальні виплати та пенсії зможуть отримати тільки громадяни, які переїхали на контрольовану Україною територію та зареєструвалися у відділеннях соціального захисту як тимчасово переміщені особи. Водночас громадянам, які залишилися на тимчасово окупованій території, всі соціальні виплати нараховуватимуть, проте отримати їх громадяни зможуть лише після повернення населених пунктів під контроль держави.
За словами міністра соціальної політики Людмили Денісової, до Пенсійного фонду України вже звернулися майже 248 тисяч внутрішньо переміщених осіб-пенсіонерів для переведення пенсій за межі їхнього постійного проживання. Водночас міністр поінформувала, що для отримання пенсії та соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам обов’язково потрібно в місячний термін зареєструватися в управлінні соціального захисту та отримати довідку, що вони справді є внутрішньо переміщеними особами та проживають за межами зони АТО або тимчасово окупованих територій. «Якщо в місячний термін вони не звернуться і не отримають таку довідку, то не отримають пенсій і соціальних виплат», — сказала Л. Денісова.
Відповідаючи на запитання, чи реєстраційна інформація часом не потрапить до рук терористів, міністр соціальної політики зазначила, що Єдина інформаційна база даних про взятих на облік внутрішньо переміщених осіб надійно захищена, а її поши-рення неприпустиме. «Знаю, що люди не стають на облік через те, що така інформаційна база нібито буде загальнодоступною і всі дані поширюватимуться, зокрема і через Інтернет. Це не так. Уся база формується захищеними каналами, тому переживати немає чого», — запевнила вона.
Говорячи про розміри соціальної допомоги, міністр зазначила, що вона становить 884 гривні на непрацездатну особу (пенсіонери, інваліди, діти) та 442 гривні для працездатних осіб. Така допомога розрахована максимум на 6 місяців та не може перевищувати 2,4 тисячі гривень на сім’ю. 
Тобто уряд розраховує, що працездатні переселенці впродовж двох місяців зможуть знайти нову роботу.
Голос України. - 2014. - 12 листопада.