Бібліотека-філіал №9

пр. Перемоги, 35 тел. 6-29-30; E-mail: peremogy35@gmail.com
площа – 360 кв.м
штат – 4
завідуюча бібліотекою – Голікова Людмила Григорівна
10.00 – 18.00, вихідний день – понеділок

Читачі - 2685
Бібліотечний фонд – 26203 


Бібліотека-філіал №9 (колишня бібліотека-філіал №15) гостинно відкрила свої двері для читачів лівобережної частини міста в 1987 році в приміщенні кінотеатру «Мир». В роки інтенсивної забудови лівобережної частини міста бібліотека посіла почесне місце культурно-розважального комплексу. Загальна площа бібліотеки становить 360, 6 кв.м. Обслуговує дорослих, дітей та юнацтво. Структура бібліотеки: дитячий відділ, абонемент для дорослих та юнацтва, читальний зал, Інтернет-центр. Колектив бібліотеки складається з 4-х осіб: завідуюча бібліотекою Голікова Людмила Григорівна, провідний бібліотекар дитячого відділу Чуйкова Лариса Іванівна, провідний бібліотекар читального залу Гнояна Тетяна Олександрівна, провідний бібліотекар абонементу Мутовкіна Світлана Олександрівна.
На момент відкриття колектив бібліотеки був дещо більший і нараховував 7 осіб – 6 бібліотекарів і технічний працівник – Портненко Віра Олексіївна. В 1987 році фонд бібліотеки нараховував 5072 прим. книг, брошур, на 1 січня 1989 року вже було 22 615 прим., на 1 січня 1992 року – 42 891 прим. Але за відсутності державного фінансування бібліотек на початок 2010 року фонд бібліотеки значно зменшився і становив 26 203 прим.
З 1992 року бібліотеку очолила Голікова Людмила Григорівна. Того ж року бібліотека-філіал №15 отримує статус бібліотеки сімейного читання. Змінюється і напрямок роботи бібліотеки. Ця подія була підказана самим життям, а також структурою бібліотеки. Основна мета діяльності бібліотеки – це розширення роботи з родинами. Ця робота складається з напрямків:
 відродження родинних традицій читання;
 сприяння духовному здоров’ю сім’ї.
В 1992 – 1994 роках впроваджений цикл ігор під назвою «Зоряний час». Організатором цих ігор стала бібліотекар дитячого відділу Козорог Ніна Володимирівна. Бібліотека започаткувала цикл родинних масових заходів під назвою «Дні сімейного читання»:
 «Всією родиною за книгою»;
 «Батьківська вітальня»;
 «Тато, мама і я – читаюча сім’я»;
 «Під веселковим розмаїттям з батьками разом любо дітям»;
 «Біля домашнього вогнища»;
 «В нашій сім’ї читають всі».

В 1998 в наслідок скорочення чисельності бібліотек-філіалів централізованої бібліотечної системи наша бібліотека стала бібліотекою - філіалом №9.
Цього 1998 року наша бібліотека взяла участь у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Я і мої права». Переможницею конкурсу стала читачка бібліотеки-філіалу №9 Вікторія Корелішвілі.
З 2001 року бібліотека співпрацює з пришкільними дитячими таборами за програмою «Читайте самі, але цікавіше з нами».
За 25 років існування в бібліотеці пройшло багато різноманітних цікавих заходів:
 2005 рік - літературно-музична композиція «Подвиг народу живе у віках» (До 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні);
 2007 рік – свято книги «Книжки – вірні друзі» в партнерстві з книгарнею та фірмою «Таран»;
 2008 рік – літературно-музичне свято «О, рідне слово, що без тебе я?»;
 2009 рік – літературно-музичне свято «Доти буде Україна, поки будуть козаки» (До Дня українського козацтва).
7 травня 2008 року бібліотека отримала перший комп’ютер, який подарували члени благодійної організації «Ротарі-клуб» зі Сполучених Штатів Америки. В той же час в бібліотеці відбулась презентація «Куточка Америки» в Україні - Дніпродзержинськ – Kansas-city.

Бібліотека сьогодні

В 2011 році бібліотека стала переможцем у конкурсі проектів «Надання нових бібліотечних послуг з використанням Інтернет» програми «Бібліоміст» та отримала комплект комп’ютерного обладнання:3 комп’ютери, сканер, принтер безкоштовне підключення до мережі Інтернет.
Зроблений ремонт приміщення бібліотеки (пофарбовані стіни, стеля, вставлені нові склопакети і зроблена решітка на вхідні двері), придбані нові меблі. Спонсори проекту компанія «Автор ТВ» подарували кондиціонер.
З 2010 р. працює за цільовою бібліотечною програмою сімейного читання «Діти і батьки читають залюбки».
Члени читацьких родин, зустрічаючись в бібліотеці та спілкуючись між собою, часто беруть участь в обговоренні тих моральних, естетичних і психологічних проблем, що висвітлюються в художніх творах, періодичних виданнях, створюючи духовну енергетику, насичену мікрокліматом сім’ї
Метою програми є:
 дати уявлення батькам про шляхи і методи залучення дітей молодшого шкільного віку до книги та читання;

 відродження інтересу до спільного читання, спільної творчості.
o Основні завдання програми:
 створення сучасної моделі бібліотеки сімейного читання, яка формує читацьку та інформаційну культуру батьків та дітей;

 популяризація дитячої книги та дитячого читання;

 виховання у батьків та дітей відношення до читання, як до унікального виду діяльності;

 відродження традиції сімейного читання, об’єднання дорослих та дітей в творчості читання;

 активна співпраця з державними навчальними закладами, підвищення престижу бібліотеки в суспільному житті міста;

 знайомство з кращими творами української та світової літератури;

 розвиток спільної творчості батьків та дітей;

 розвиток читацької активності дітей через поєднання традиційних та мультимедійних форм донесення інформації.
Особлива категорія користувачів – юнацтво. Для них постійно діють тематичні полиці «Орієнтир у світі професій», «Економіка – сучасна наука», книжкова виставка «Не загуби своє майбутнє», яка висвітлює найактуальніші проблеми підростаючого покоління: наркоманію, тютюнокуріння та підлітковий алкоголізм. Головною дієвою та творчою частиною роботи бібліотеки залишаються масові заходи.
Шкільні канікули - це не тільки відпочинок, а й час для улюблених занять і читання. Щороку в бібліотеці-філії № 9 відбувається Всеукраїнський тиждень дитячого читання "Книжковий дім відкритий всім».