Березень 2016

                                                                                                                                        Читайте в березні

Винничук Ю.П. Легенди Львова. – Львів: В-во «СПОЛОМ», 1999.- 256 с. з іл.

Це книга, за якою львів’яни і не тільки вони, тужили давно. Її герої – король Данило і блазень Олелько, король Лев і славний бургомістр Зиморович. Львівські відьми, ч орти, духи, водяники, скнилівські мудрагелі та сьвірки населяють цю книгу. Давній казковий Львів українців, поляків, євреїв, вірмен та інших народів постає перед нам и, як унікальне явище світової культури, джерело багатющого міського фольклору та життєрадісного гумору.

Волков О. Мертві квіти. – К.: Нора-Друк, 2013. – 320 с. Морок.

Герою роману «Мертві квіти» випадок дарує книгу пророцтв. Що це – шалена удача? Адже тепер неприємності не підстережуть зненацька. Чи навпаки – важкий хрест? Адже наприкінці низки майбутніх подій втрата коханої жінки, а потім і власна загибель… Чи зможе той, хто майстерно комбінує на шаховій дошці, прорахувати ходи наперед у реальному житті, де проти тебе сідає грати всемогутня та безжальна доля, а ціна однієї помилки – матова ситуація, з якої вже не вийти…

Дереш Л. Остання любов Асури Махараджа. Роман. – К.: Нора-Друк, 2013. – 226 с. – Читацький клуб.

Це алегорична історія про демона, який вирішив покинути розкіш нижніх світів заради любові до сліпої дівчини з України, що мешкає в самому серці Нью-Йорка.

Протистояння напівбогів і демонів, демонстрації на Уолл-стріт і харизматичні проповідники, метафізичні запитання і смачні історії з лівообертальних світів (толерантна назва пекельних планет) — все це у новому романі Любка Дереша про любов, від якої тане серце.

Дерманський Сашко. Чудове Чудовисько і Погане Поганисько. Казкова повість.[Обкл. І. Сулими], - К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 288 с.

Пригоди Чудового Чудовиська і дівчинки Соні тривають! Улюблений дитячий письменник Сашко Дерманський зумів і Майдан відстояти, і третю частину трилогії дописати! Та ще й яку!.. Блискучі діалоги, живописні характери, природна й багата художня мова яскраво засвідчують, що Сашко Дерманський гідно продовжує літературні традиції наших веселих класиків — від Котляревського й Гоголя до Остапа Вишні і Всеволода Нестайка...

Нова порція смішних, моторошних і захопливих пригод чекає на  тебе. Погане Поганисько готове звоювати усіх нас, але в сучасній Україні так багато відважних малих і  великих героїв, що навіть абсолютне зло не завжди має шанс на перемогу...

Дорошенко О. Василь Стус / О. Дорошенко. – Х.: Антологія, 2015. – 128 с.

Трагічна доля судилася Василю Стусу (1938-1985) — талановитому українському поету, прозаїку, перекладачу, літературознавцю, правозахиснику, одному з найактивніших представників українського культурного руху 1960-х років.

Він був людиною, не здатною на компроміси, яка завжди йшла шляхом правди і заплатила за це власним життям, людиною, яка з гідністю казала про себе: «…Голови гнути я не збирався, бодай що б там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину».

Кокотюха А.А. Адвокат із Личаківської: роман / Андрій Кокотюха; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2015. – 283 с. – (Ретророман).

 Ретрокнига «Адвокат із Личаківської» переносить читача на початок ХХ століття, а саме 1908 рік та розповідає про молодого киянина Клима Кошового, який дивом вирвався з тюрми й тікає від переслідувань царської влади до Львова. Але й тут його заарештовує поліція - біля трупа відомого адвоката Євгена Сойки. Покійний мав у місті сумнівних друзів та могутніх ворогів. Самогубство — чи вбивство?

Кокотюха А.А. Привид із Валової: роман / Андрій Кокотюха; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2015. – 285 с. – (Ретророман).

Початок ХХ століття, 1909 рік. Успішний київський адвокат Клим Кошовий від переслідувань царської охранки тікає до  Львова, де стає лише скромним помічником старого нотаря. Його нудні злиденні будні порушує візит комісара кримінальної поліції: у кишені трупа, знайденого у будинку на вулиці Валовій, виявили візитівку Клима. Сам чоловік загинув за досить дивних обставин, хоча офіційно це нещасний випадок. Але той дім має у Львові недобру славу. Кажуть, у ньому вже сто років блукає привид Чорної пані. Всякого, хто зустрінеться з нею, чекає погибель. І така смерть на Валовій - не перша. 

Коляда І.А., Коляда Ю.І. Максим Рильський / І. Коляда, Ю. Коляда. – Харків: Бібколектор, 2015. – 120 с.

Видатний український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч, академік АН України понад 50 років працював у літературі і залишив нам велику спадщину. «Поет – це людина, що палко любить слово, як найгострішу зброю», – говорив Рильський, і він дійсно був «володарем слів ясних і мудрих». Його поезії сповнені щирістю, відвертістю, пронизані мотивами любові до усього сущого. «Читачу! Поглянь, усміхнись: я твій, я не вмер, я живий!» – ці слова спадають на думку, коли читаєш безсмертні вірші Максима Тадейовича Рильського.

Лу Е., Амундсен П. Органіст / Ерленд Лу, Петтер Амундсен; пер. К.Г. Дуброви, худож.-оформлювач О.Д. Самойленко. - Харків: Фоліо, 2015. – 511 с.  – (Карта світу).

Ерленд Лу (нар. 1969 р.) — популярний норвезький письменник і драматург, чий авторський стиль легко впізнати: його характеризують як «фірмово наївний». У своїх творах він часто використовує іронію, гротескні перебільшення і гумор.  В «Органісті» (2006) Ерленд Лу у співавторстві з Петтером Амундсеном — органістом, підприємцем, людиною, яка має безліч різнобічних талантів, — на основі ретельного аналізу текстів Шекспіра та інших матеріалів намагається розкрити загадку його особистості. Чи міг стратфордський лихвар й неосвічений актор-аматор Шакспер написати драми та сонети, які увійшли до скарбниці світової літератури за автор­ством Шекспіра?

Лущик П.М. Тамплієри короля Данила: роман / Петро Лущик; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2015. – 286 с.

Дія роману відбувається у ХІІІ столітті. Папа Римський Інокентій ІV відправляє до галицького князя Данила Романовича свого посла. Охороняти важливу особу доручено загону воїнів-тамплієрів на чолі з командором Гійомом де Пардо. Храмовникам доведеться вступити у сутичку не лише з монголами, що захопили руські землі, але й зі своїми одвічними суперниками госпітальєрами і навіть з ассасинами.

Пазоліні П.П. Нафта: роман / П.П, Пазоліні; пер. з іт. Ю.В. Григоренко; худож.-оформлювач О.Д. Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 700 с.  – (Б-ка світ. літ.).

П'єр Паоло Пазоліні (1922—1975) — відомий італійський письменник і режисер. Роман «Нафта», розпочатий на початку шістдесятих, у часи світової нафтової кризи, робота над яким тривала аж до смерті письменника, у листопаді 1975 року, — це великий уривок того, що мало стати романом-монстром, обсягом приблизно дві тисячі сторінок.

 

Палинський В. Бібліотекар: новели й оповідання. – Львів: Апріорі, 2013. – 244 с.


Нова книжка прози відомого українського письменника Віктора Палинського - це ще одна нагода для шанувальників вишуканої літератури отримати справжню насолоду від читання, поринувши у світ невичерпної уяви та даровитого хисту. Його герої екстравагантні та несподівані, а їхні світи - можливості магічних перевтілень, містичних пошукувань. Звернімося до „Бібліотекаря"!

Роздобудько І. Ґудзик-2. Десять років по тому.  Роман. – К.: Нора-Друк, 2013. – 320 с. – Читацький клуб.

Колись він втратив все: кохану людину, смак до життя, сенс працювати в країні, що поволі котиться в прірву... Але життя не зупинилося. Улюблені герої знову зібралися разом: Денис, Ліка, Єлизавета Тенецька. Десять років по тому...

 

 

Суворов В. ЇЇ імя було Татьяна / Віктор Суворов. – К.: Гамазин, 2013. – 380 с.: іл.(Серія «Нетабачна історія»).

"Віктор Суворов (Володимир Рєзун) - письменник, історик, дослідник, у минулому - розвідник, капітан ГРУ. Автор історичних бестселерів «Криголам», «Акваріум», «День "М"». Ворог Радянського Союзу, заочно засуджений до розстрілу Персона нон ґрата в пострадянських країнах. 

«Її ім'я було Татьяна» - це найсвіжіший твір автора, який українці мають змогу прочитати одними з перших у світі. Як і чому генерал Жуков скинув ядерну бомбу на власну армію та підірвав власний лінкор? Як Хрущов прийшов до влади? Як Радянський Союз уник китайського варіанту модернізації соціалізму? Чому збирався закидати Європу ядерними бомбами і захопити її?.. Відповіді на ці та багато інших питань ви знайдете в цій книзі. 

Суворов В. Облом / Віктор Суворов. – К.: Гамазин, 2015. – 312 с.: іл.(Серія «Нетабачна історія»).

У 1957 році сталася подія світового масштабу – прогресивний люд вітав запуск першого штучного супутника Землі. Того ж року на батьківщині космічного досягнення ще однієї переломної події вдалося уникнути. Факти свідчать, що у СРСР готувався державний переворот, до влади мав прийти Г.К. Жуков, та щось не вдалося – задум Маршала Перемоги «обламався»…

Суворов В. Остання Республіка / Віктор Суворов. – К.: Гамазин, 2015. – 420 с.: іл.(Серія «Нетабачна історія»).

Автор знаменитого «Криголама», який свого часу спровокував гостру дискусію не лише в наукових, а й громадських колах, у цій книзі ставить нові сміливі запитання.

Чому Сталін відмовився приймати Парад Перемоги і ніколи не носив переможних нагород? Для чого комуністичним вождям була необхідна Світова революція? Чи справді Сталін був неготовий до війни з Гітлером? У кого були кращі союзники? Хто і для чого поширював міф про непідготовленість СРСР до війни і недалекоглядність радянського керівництва? Відповіді змусять замислитися.
Книга розрахована на широке коло читачів.

Чемерис В.Л. Ярославна / Валентин Чемерис; худож.-оформлювач О.Д. Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 508 с.  – (Історія України в романах).

Ярославна – одна з найвидатніших постатей Київської Русі, донька галицького князя Ярослава Осмомисла й дружина князя Ігоря Святославовича. Відомі й невідомі перипетії її життя та любові вже дев’ять століть хвилюють всіх, хто не байдужий до історії рідної країни. А взагалі-то «Ярославна» – це роман про княжі міжусобиці, що колись підірвали Русь і загрожують Україні зараз, це розповідь про віковічну боротьбу з кочівниками. Саме тому роман Валентина Чемериса переповнений динамічними і бурхливими пригодами, пов’язаними з походом князя Ігоря. 

Чигиринская О. Операция «Остров Крым» / Ольга Чигиринская. – Харьков: Фолио, 2015. – 412 с.

В 1920 году где-то в параллельном мире благодаря географическому положению и по прихоти истории Крым остался свободным от власти большевиков. Но прошло шестьдесят лет, и в 1980-м он захотел присоединиться к Советскому Союзу. Крым желал воссоединения, а получил оккупацию. Протянул руку дружбы, а на ней защелкнулись наручники. И тогда крымцы решили, что с них хватит…

Еко У. Номер нуль: роман / Умберто Еко; пер. з італ. Ю.В. Григоренко; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2015. – 191 с. – (Карта світу).

Після п’ятирічної перерви у січні 2015 року побачив світ новий роман Умберто Еко ”Номер нуль” (“Numero Zero”). Вікіпедія визначає його жанр як нуар. На відміну від попередніх творів письменника, події в ньому відбуваються у недалеку епоху — у Мілані 90-х років ХХ століття. Головний герой — редактор газети, створеної, щоб друкувати наклепницькі статті про бізнесменів і псувати їм репутацію. Однак, окрім теми продажної журналістики, Еко згадує і недавні політичні події в Італії — замах на Папу Римського, діяльність масонської ложі “Пропаганда № 2”, операцію “Гладіо”, проведену НАТО, і невдалий державний переворот…

Яценко П. Львівська сага: Роман. – Львів: ЛА «Піраміда», 2009. – 148 с.

Доля двох сімейств – Овербах-Ліщинських і Малодобрих - переплітається у старовинному місті. Донька найвпливовішого міського злочинця закохується у нащадка родини катів, що завше представляли правосуддя. Вона кидає виклик суспільству, а він, що не має духу приплеснути навіть муху, виявляє у себе таємний хист. Їх долі тісно переплетені з долею Міста, що проходить крізь дві світові війни.